Påverka

På den här sidan har jag samlat lite olika tips på hur du kan påverka världen och företagen omkring dig att vara mer rättvisa.

Fika Rättvist

Att ta en fika är en naturlig del av de flesta människors liv och ett område där det är enkelt att gynna rättvis handel. Här är några tips på hur du kan fika rättvisare:

  • Välj, om möjligt, fik och caféer som säljer rättvisemärkt kaffe, te och andra produkter.
  • Om fiket du går till inte har rättvisemärkt kaffe/te, gör personalen uppmärksam på att du skulle uppskatta om de hade det. Du kanske till och med kan rekommendera en produkt?
  • Hur fikar ni på jobbet? Om rättvisemärkta alternativ finns möjliga, berätta för inköpsansvarig kollega att du skulle uppskatta detta.
  • Köp hem rättvist kaffe och te!
  • Sist men inte minst: glöm inte sockret! Om du, din familj eller dina kollegor dricker te och kaffe med socker, välj rättvisemärkt socker. Detta går såklart även utmärkt att baka med.

Rättvisa Gåvor

Vid juletider eller när någon närstående har födelsedag, fundera då på om det du vill köpa finns i rättvis variant! Och om du är ivägbjuden på middag och vill ha med något till din värd eller värdinna, varför inte lite rättvisemärkt choklad istället för de sedvanliga tulpanerna? Det finns till och med rättvisemärkt vin på Systemet!

Kommunicera mera

Om du som konsument bryr dig om rättvis handel, gäller det att du kommunicerar detta till de företag du handlar av. Ett enkelt sätt att påverka är att skicka ett meddelande via e-post eller sociala media och fråga om företagets varor är rättvisa. Det kan se ut såhär:

Hej!

Idag har jag handlat en fin tröja på (affärens namn). För mig är det viktigt att det jag handlar har producerats på ett schysst och miljövänligt sätt. Hur arbetar ni med dessa frågor? Vet ni t ex om de som syr plaggen har en levnadslön?

Med vänliga hälsningar, (ditt namn)

Och glöm inte bort de företag som faktiskt har rättvisa varor! Skriv eller berätta personligen att du uppskattar detta när du handlar av dem.