Senaste Inläggen

 • Vår, påsk och ljusets återkomst.

  Det är vår! Och snart är det påsk! Då kommer påskharen med ägg som kan vara fyllda med lite av varje.

  I Annas Affär kan man hitta en hel del småsaker som utan problem får plats i ett ägg. Till exempel Worrydolls från Guatemala, pärlor för den pysslige gjorde av återvunnen plast på Madagaskar, ett vackert armband eller en fin nyckelring från Guatemala, eller högkvalitativ saffran från Afghanistan till bak eller kanske en god fiskgryta!

  Och du, kom ihåg att handla fairtrade-choklad till påsk! Chokladodlarna har det tufft! Andelen barnarbetare har tyvärr inte minskat, men fairtrade-odlarna får ett minimipris vilket gör att de klarar sig bättre när priserna sjunker och de får en extra premie som de kan använda till exempelvis skolor. Läs mer här.

  Du hinner fortfarande beställa från Annas Affär om du vill stoppa något rättvist i dina påskägg. Men fairtrade-chokladen får du fixa i en vanlig mataffär!

 • Färgglada nyheter – och äntligen marknadsdags!

  Vi har en fantastisk färgglad nyhet i Annas Affär idag – vackert, handmålat porslin från Isuna Ceramics i Sydafrika.

  Är inte de här skålarna bara en fröjd för ögat? Även koppar, perfekta får en varm kopp te eller kaffe så här i vinterkylan, finns att köpa! Titta in i webbshoppen på en gång för att se de tillgängliga designerna och hitta din favorit.

  Marknadsdags!

  Det var länge sedan Annas Affär var med på en marknad, men nu är det dags igen. På lördag 4/12 kl 10-15 kommer vi vara med på Spånga Julmarknad på Spånga Torg. Vi har med oss Isuna-porslinet, rättvist saffran, mangovinäger, julpynt och ett gäng andra produkter. Kanske ses vi där?

 • World Fair Trade Day 8/5! (Och en chokladbollsutmaning!)

  Nu på lördag 8/5 är det World Fair Trade Day! Detta årliga event pågår över hela världen och är till för att dra uppmärksamhet till hur viktigt rättvis handel är. Årets tema är #BuildBackFairer—tanken att när världen långsamt återhämtar sig från pandemin ska den inte bara återgå till det normala utan istället bli bättre och rättvisare. Läs mer om temat här! Där kan du även läsa om de olika digitala evenemang som pågår i år.

  I helgen (6-9/5) pågår också Fair Trade Challenge, den rättvisa fikautmaningen. Årets utmaning är att baka chokladbollar, ett fikabröd där hela 4 av 6 ingredienser (lite beroende på receptet) går att köpa rättvisa! Läs mer här.

  En god, rättvis helg önskar vi på Annas Affär!

 • Ny sida, lika rättvist!

  Som ni kanske ser har Annas Affärs webbsida nyss fått nya kläder! Omväxling förnöjer, som det heter. Visst blev det snyggt? Nu ligger också webbshoppen direkt på annasaffar.com istället för att ligga externt.

  Eftersom sidan är ny kan det tänkas att det finns lite små buggar (länkar som inte leder någonstans och sånt). Om du stöter på något sånt får du gärna kontakta oss (till exempel genom ett meddelande till vår Facebooksida) och berätta det för oss så vi kan fixa till det!

  Saker kan komma att ändras lite över de närmaste veckorna, men förhoppningsvis kommer detta inte att störa.

  Nu är det dessutom snart påsk, och ett litet urval fina påskprodukter finns att hitta i menyn ovan. Kolla gärna in dem!

 • Hantverk, visst är det ett fint ord!

  Enligt Wikipedia är hantverk ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar hela processen och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet. I SO (svensk ordbok) står det ”arbetsform där arbetet utförs i liten skala med tekniskt enkla hjälpmedel och kräver god yrkesskicklighet”.

  Många av Fairtrade-varorna är hantverk. Ofta kvinnor, men också män, tillverkar produkter med genuint hantverkskunnande och arbetar då också för att hantverkskunskaper ska behållas och föras vidare. Och utvecklas!  Hantverkarna lever i länder där det är svårt att försörja sig och där en allmän välfärd som den vi är vana vid inte alls finns. Fairtrade innebär att hantverkarna får en lön som går att leva på och som dessutom medför bättre tillgång till skola, sjukvård m.m.

  I tider av Covid-19 har försäljningen av det mesta gått ner. Det drabbar dessa hantverkare och deras familjer. Ur miljösynpunkt är det nog bra att konsumtionen går ner, ur rättvisesynpunkt ser det lite annorlunda ut. Och vi kommer inte sluta konsumera, men vi kan göra kloka val. Vi kan handla mindre, men bättre med tanke på rättvisa och miljö.

  Här är ett litet urval av det hantverk vi säljer på Annas Affär: en änglaljushållare i täljsten från Kenya, vackra askar från Nepal, de fantastiska Glimma-armbanden från Guatemala, en Citroen i returmetal från Madagaskar, ett trätorn för de minsta från Sri Lanka och en sommarfin bag från Guatemala.