Senaste Inläggen

 • World Fair Trade Day 8/5! (Och en chokladbollsutmaning!)

  Nu på lördag 8/5 är det World Fair Trade Day! Detta årliga event pågår över hela världen och är till för att dra uppmärksamhet till hur viktigt rättvis handel är. Årets tema är #BuildBackFairer—tanken att när världen långsamt återhämtar sig från pandemin ska den inte bara återgå till det normala utan istället bli bättre och rättvisare. Läs mer om temat här! Där kan du även läsa om de olika digitala evenemang som pågår i år.

  I helgen (6-9/5) pågår också Fair Trade Challenge, den rättvisa fikautmaningen. Årets utmaning är att baka chokladbollar, ett fikabröd där hela 4 av 6 ingredienser (lite beroende på receptet) går att köpa rättvisa! Läs mer här.

  En god, rättvis helg önskar vi på Annas Affär!

 • Ny sida, lika rättvist!

  Som ni kanske ser har Annas Affärs webbsida nyss fått nya kläder! Omväxling förnöjer, som det heter. Visst blev det snyggt? Nu ligger också webbshoppen direkt på annasaffar.com istället för att ligga externt.

  Eftersom sidan är ny kan det tänkas att det finns lite små buggar (länkar som inte leder någonstans och sånt). Om du stöter på något sånt får du gärna kontakta oss (till exempel genom ett meddelande till vår Facebooksida) och berätta det för oss så vi kan fixa till det!

  Saker kan komma att ändras lite över de närmaste veckorna, men förhoppningsvis kommer detta inte att störa.

  Nu är det dessutom snart påsk, och ett litet urval fina påskprodukter finns att hitta i menyn ovan. Kolla gärna in dem!

 • Hantverk, visst är det ett fint ord!

  Enligt Wikipedia är hantverk ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar hela processen och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet. I SO (svensk ordbok) står det ”arbetsform där arbetet utförs i liten skala med tekniskt enkla hjälpmedel och kräver god yrkesskicklighet”.

  Många av Fairtrade-varorna är hantverk. Ofta kvinnor, men också män, tillverkar produkter med genuint hantverkskunnande och arbetar då också för att hantverkskunskaper ska behållas och föras vidare. Och utvecklas!  Hantverkarna lever i länder där det är svårt att försörja sig och där en allmän välfärd som den vi är vana vid inte alls finns. Fairtrade innebär att hantverkarna får en lön som går att leva på och som dessutom medför bättre tillgång till skola, sjukvård m.m.

  I tider av Covid-19 har försäljningen av det mesta gått ner. Det drabbar dessa hantverkare och deras familjer. Ur miljösynpunkt är det nog bra att konsumtionen går ner, ur rättvisesynpunkt ser det lite annorlunda ut. Och vi kommer inte sluta konsumera, men vi kan göra kloka val. Vi kan handla mindre, men bättre med tanke på rättvisa och miljö.

  Här är ett litet urval av det hantverk vi säljer på Annas Affär: en änglaljushållare i täljsten från Kenya, vackra askar från Nepal, de fantastiska Glimma-armbanden från Guatemala, en Citroen i returmetal från Madagaskar, ett trätorn för de minsta från Sri Lanka och en sommarfin bag från Guatemala.

 • World Fair Trade Day 9:e mars!

  Imorgon 9/3 är det World Fair Trade Day – världsdagen för rättvis handel! Dagen är till för att producenter, importörer, återförsäljare så väl som konsumenter ska uppmärksamma vikten av rättvis handel.

  World Fair Trade Organizations hemsida finns massor med information om dagen och om vad du som individ kan göra för att dra ditt strå till stacken. Till exempel finns bilder och information du kan dela på sociala media för att sprida budskapet vidare! De har också en lista på webbshoppar med fair trade-varor – extra användbart nu under den sociala distanseringen. Och så finns ju alltid Annas Affär om du vill markera dagen med ett rättvist inköp!

 • Fashion Revolution Week!

  Visste du att den här veckan är Fashion Revolution Week? Tja, då vet du det nu i alla fall!

  För dem som inte är bekanta så är Fashion Revolution Week en årlig veckolång kampanj av den globala rörelsen Fashion Revolution, som jobbar för etik, transparens och hållbarhet inom modeindustrin. Helt klart en rörelse som har väldigt mycket gemensamt med Fair Trade överlag!

  Fashion Revolutions hemsida har massor med information för den som vill vara med och påverkar modeindustrin i en positiv, hållbar och human riktning, både för konsumenter, producenter, journalister, lärare m. fl. Vi rekommenderar att ni besöker deras hemsida nu under Fashion Revolution Week för att ta del av de många små sätt som vi kan påverka och hjälpa rörelsen på – som att dela information på sociala medier eller kontakta din favoritklädaffär (med en färdigskriven mall om du vill ha lite hjälp med att uttrycka dig) för att höra dig för om hur etisk deras produktionslinje är.

  Just nu finns dessutom information och mailmallar som specifikt påtalar den extra fara som Corvid-19-krisen utgör för de som tillverkar majoriteten av våra kläder – både i form av hälsofaror och risk för förlorad inkomst i och med att modebolag plötsligt avbokar ordrar av kläder p.g.a. minskad konsumtion.

  Så var med i en moderevolution denna vecka, och gör din del för framtiden för rättvisa kläder! Som vi vet, gör många bäckar små så småningom en stor å!