Okategoriserade

Fairtrade City

Stockholm fairtrade city är på gång!

Jag var på ett informationsmöte om fairtrade city i förra veckan och fick glädjande nog höra att det har tagits ett politiskt beslut att diplomera Stockholm. Kommunen har utsett en tjänsteman som ska arbeta med detta, men för att det ska bli verklighet behövs fler krafter. Nästa steg är att bilda en styrgrupp som representerar aktörer från hela närsamhället, det vill säga föreningar, näringsliv, handel, politiker med flera. Förhoppningsvis kommer en sådan grupp bildas tidigt i höst. Nästa steg är att inventera hur mycket fairtrade-varor som finns/omsätts i kommunen. Det är vissa kriterier som ska uppfyllas och vi på mötet kom fram till att Stockholm säkert klarar dessa redan idag. Beroende på kommunens invånarantal, ska dagligvaruhandeln samt stadens caféer och restauranger kunna erbjuda ett visst sortiment av Fairtrade-märkta produkter. Ett visst antal lokala arbetsplatser ska också servera Fairtrade-märkta produkter

Det stora arbetet kommer egentligen efter diplomeringen, då är det meningen att förbrukningen av fairtradevaror ska öka allt eftersom. Jag tycker själv att det är på tiden att detta kommer igång och att det är spännande att vara med i processen. Är du intresserad, följ informationen på Fairtrade City Stockholm på G på Facebook och kom gärna på nästa möte som blir den 2/9. Du kan också läsa mer på www.fairtrade.se.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *