Annas Affär,  Högtider

Rättvis choklad till alla hjärtans-dag!

Nu är det alla hjärtans dag och försäljningen av choklad, och rosor, rusar i höjden. Och vi har alla världens chans att vara rättvisa!

Världen producerar mellan 3 och 4 miljoner ton kakao varje år. Tyvärr har det visat sig att det fortfarande är vanligt med barnarbete inom kakaoodling och förädling. Det finns beräkningar som säger att över 2 miljoner barn arbetar i kakaoindustrin i Afrika. Arbetet är tungt och farligt, och barnen får jobba långa dagar. Barnarbete förekommer på grund av fattigdom, barnen måste hjälpa till att försörja familjen och missar då sin egen utbildning och utveckling som skulle kunna leda bort från fattigdom.

När du handlar fairtrade- choklad så vet du att det är bättre villkor för de som tagit fram kakaon. Försäljningen av fairtrade-märkt choklad i Sverige borde därför vara mycket större än vad den är.

Genom Fairtrade får odlarna bland annat:

  • Ett minimipris, det vill säga ett pris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. När föräldrar får förbättrade möjligheter att skicka sina barn till skolan minskar risken att deras barn sätts i arbete.
  • En premie som kan användas till bland annat skolbygge i lokalsamhällen.
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer.
  • Krav på demokratiutveckling, till exempel att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i beslutsfattandet inom producentorganisationen.

Vidare så jobbar Fairtrade med att etablera partnerskap mellan kakaoproducenter och barnrättsorganisationer som tillhandahåller utbildning och verktyg för att motverka barnarbete.

Så nu när det alla hjärtans dag och du tänker köpa choklad, köp fairtrademärkt choklad!

Rättvisa rosor finns det också.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *