God fortsättning på det nya året!

Och måtte det bli ett bättre år, ur många synvinklar. 2020 blev för Annas Affär ett stillsamt år. Vi brukar vara med på några marknader, men de lös med sin frånvaro. Då blev det också mindre pengar för inköp. Nu vid nyår, som ofta sätter igång tankar och övervägande, har jag, Anna, funderat över anledningar till att driva Annas Affär vidare. Varför vill jag hålla på med detta? Jag har kommit fram till följande: 

Jag tycker att Fairtrade är viktigt. Vi behöver konsumera mindre, men inte sluta att konsumera helt. Det är då viktigt för mig hur produkterna produceras. Både när det gäller människor och miljö. Så hellre konsumera bättre, men mindre. Och informera om Fairtrade. 

Jag tycker också att handel är mer respektfullt än bistånd. Vilket inte betyder att bistånd inte behövs, det gör det. 

Jag försöker själv konsumera övertänkt, väljer gärna begagnat, när det gäller mat ekologiskt, efter säsong och gärna närodlat. Jag har gärna kvar hantverkare och därför försöker jag handla hantverk ibland. Och väljer hellre små, transparenta företag än stora.  

Med detta har jag kommit fram till att fortsätta med Annas Affär!😊 Det är ju en sysselsättning vid sidan av mitt ordinarie jobb och med hjälp av min dotter. Vi kommer nu jobba med att ta fram en ny hemsida. Håll utkik efter den! 

Ps. Skriv gärna upp dig så att du får våra nyhetsbrev. Du blir inte bombaderad, det brukar bli högst 12 om året.  

Hantverk, visst är det ett fint ord!

Enligt Wikipedia är hantverk ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar hela processen och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet. I SO (svensk ordbok) står det ”arbetsform där arbetet utförs i liten skala med tekniskt enkla hjälpmedel och kräver god yrkesskicklighet”.

Många av Fairtrade-varorna är hantverk. Ofta kvinnor, men också män, tillverkar produkter med genuint hantverkskunnande och arbetar då också för att hantverkskunskaper ska behållas och föras vidare. Och utvecklas!  Hantverkarna lever i länder där det är svårt att försörja sig och där en allmän välfärd som den vi är vana vid inte alls finns. Fairtrade innebär att hantverkarna får en lön som går att leva på och som dessutom medför bättre tillgång till skola, sjukvård m.m.

I tider av Covid-19 har försäljningen av det mesta gått ner. Det drabbar dessa hantverkare och deras familjer. Ur miljösynpunkt är det nog bra att konsumtionen går ner, ur rättvisesynpunkt ser det lite annorlunda ut. Och vi kommer inte sluta konsumera, men vi kan göra kloka val. Vi kan handla mindre, men bättre med tanke på rättvisa och miljö.

Här är ett litet urval av det hantverk vi säljer på Annas Affär: en änglaljushållare i täljsten från Kenya, vackra askar från Nepal, de fantastiska Glimma-armbanden från Guatemala, en Citroen i returmetal från Madagaskar, ett trätorn för de minsta från Sri Lanka och en sommarfin bag från Guatemala.

World Fair Trade Day 9:e mars!

Imorgon 9/3 är det World Fair Trade Day – världsdagen för rättvis handel! Dagen är till för att producenter, importörer, återförsäljare så väl som konsumenter ska uppmärksamma vikten av rättvis handel.

World Fair Trade Organizations hemsida finns massor med information om dagen och om vad du som individ kan göra för att dra ditt strå till stacken. Till exempel finns bilder och information du kan dela på sociala media för att sprida budskapet vidare! De har också en lista på webbshoppar med fair trade-varor – extra användbart nu under den sociala distanseringen. Och så finns ju alltid Annas Affär om du vill markera dagen med ett rättvist inköp!

Fashion Revolution Week!

Visste du att den här veckan är Fashion Revolution Week? Tja, då vet du det nu i alla fall!

För dem som inte är bekanta så är Fashion Revolution Week en årlig veckolång kampanj av den globala rörelsen Fashion Revolution, som jobbar för etik, transparens och hållbarhet inom modeindustrin. Helt klart en rörelse som har väldigt mycket gemensamt med Fair Trade överlag!

Fashion Revolutions hemsida har massor med information för den som vill vara med och påverkar modeindustrin i en positiv, hållbar och human riktning, både för konsumenter, producenter, journalister, lärare m. fl. Vi rekommenderar att ni besöker deras hemsida nu under Fashion Revolution Week för att ta del av de många små sätt som vi kan påverka och hjälpa rörelsen på – som att dela information på sociala medier eller kontakta din favoritklädaffär (med en färdigskriven mall om du vill ha lite hjälp med att uttrycka dig) för att höra dig för om hur etisk deras produktionslinje är.

Just nu finns dessutom information och mailmallar som specifikt påtalar den extra fara som Corvid-19-krisen utgör för de som tillverkar majoriteten av våra kläder – både i form av hälsofaror och risk för förlorad inkomst i och med att modebolag plötsligt avbokar ordrar av kläder p.g.a. minskad konsumtion.

Så var med i en moderevolution denna vecka, och gör din del för framtiden för rättvisa kläder! Som vi vet, gör många bäckar små så småningom en stor å!

8:e mars

Idag är det internationellakvinnodagen! 

En viktig dag att uppmärksamma och en viktig dag för många av de kvinnor som producerar fairtrade-varor. Genom sitt genuina hantverk kan kvinnor försörja sig och sina familjer, ge barnen möjlighet att utbilda sig, få sjukvård m.m. Genom fairtrade får det rimligt betalt för sitt fina arbete. Handlar man fairtrade så stöder man kvinnorna. Här nedan ser du fina börser från Guatemala och armband från Sydafrika.

Advent och julbak

Jag gillar verkligen adventsmornar. Att gå upp på morgonen och tända det första ljuset. Äntligen lite ljus i mörkret, nu är det bara en månad kvar tills ljuset vänder. Julen är också dofter, av pepparkakor, glögg och saffransbak.

Från Afghanistan kommer den här fina saffranen. Odlad av kvinnor. I Afghanistan odlas 90 % världens opiumvallmo och vinsterna går till kriminella grupper och talibanerna. Detta projekt, att odla saffran istället för opium, drivs av knappt 500 kvinnliga saffransodlare. Så att de själva kan stå för sin försörjning och bli självständiga.

Saffransblomman plockas för hand och till varje gram går det åt 100 – 150 stycken. Den odlas helt utan konstgödsel och utan bekämpningsmedel. Och visst, den blir dyrare, men det du får är hög kvalité och så mycket mervärde.


Glad advent!

Hippie Market

På onsdag, den 6/6, är det Stockholm Hippie Market i Vinterviken (I Stockholm). Och hand i hand med den en musikfestival. Marknaden öppnar kl 12.00 och Annas Affär kommer att vara där. Det blir säkert en härlig dag och förhoppningsvis solig. Prognoserna säger dock att det blir svalare än idag, och det kan ju faktiskt var skönt. Här hittar ni mer info om marknaden.