Okategoriserade,  Produkter

Hantverk, visst är det ett fint ord!

Enligt Wikipedia är hantverk ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar hela processen och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet. I SO (svensk ordbok) står det ”arbetsform där arbetet utförs i liten skala med tekniskt enkla hjälpmedel och kräver god yrkesskicklighet”.

Många av Fairtrade-varorna är hantverk. Ofta kvinnor, men också män, tillverkar produkter med genuint hantverkskunnande och arbetar då också för att hantverkskunskaper ska behållas och föras vidare. Och utvecklas!  Hantverkarna lever i länder där det är svårt att försörja sig och där en allmän välfärd som den vi är vana vid inte alls finns. Fairtrade innebär att hantverkarna får en lön som går att leva på och som dessutom medför bättre tillgång till skola, sjukvård m.m.

I tider av Covid-19 har försäljningen av det mesta gått ner. Det drabbar dessa hantverkare och deras familjer. Ur miljösynpunkt är det nog bra att konsumtionen går ner, ur rättvisesynpunkt ser det lite annorlunda ut. Och vi kommer inte sluta konsumera, men vi kan göra kloka val. Vi kan handla mindre, men bättre med tanke på rättvisa och miljö.

Här är ett litet urval av det hantverk vi säljer på Annas Affär: en änglaljushållare i täljsten från Kenya, vackra askar från Nepal, de fantastiska Glimma-armbanden från Guatemala, en Citroen i returmetal från Madagaskar, ett trätorn för de minsta från Sri Lanka och en sommarfin bag från Guatemala.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *