Okategoriserade

Saffran

Saffransbröden har börjat dyka upp i affärerna och på bagerierna. Saffran är ju en spännande krydda som vi främst använder till jul, men också i fiskgrytor, saffranspannkaka m.m. Blommorna plockas för hand och till varje gram saffran går det år 100 – 150 blommor. Det krävs alltrså minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran.

I Afghanistan odlas 90% av världens opiumvallmo,d.v.s. droger. Vinsterna från denna illegala handel går till krimunella grupper och till talibanerna.. I provinsen Herat i västra delen av landet finns nu ett projekt där saffran tar över opiumodlingarna. En grupp på 480 kvinnliga saffransodlare har bildat Ghoryan Women’s Saffron Association! Det är områdets första helt kvinnliga affärsrörelse som man hoppas kommer att inspirera fler att börja med saffransodling och starta kvinnokooperativ.

Den innehåller inga tillsatser och är odlad helt utan bekämningsmedel och konstgödsel.

Och visst, den är dyrare än den saffran ni hittar i matvarubutikerna. Nu vet ni att anledningen är hög kvalité och ett möjlighet för kvinnor, och deras familjer, att få ett bättre liv i Afganhistan.

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *