Annas Affär

Hantverk och 3D-skrivare

Tekniken är fantastisk och spännande! Snart kan vi skriva ut nästan vad som helst på en 3D-skrivare. Rita din egen sko eller ditt egna smycke, och vips så kommer det ut. Massor av möjligheter öppnar sig. Och samtidigt blir hantverk allt viktigare för mig och, tror jag, för många andra. Människan har behov av att skapa med sina händer, också i ett supermodernt samhälle. Kanske bryr man sig om föremål mer där man vet att någon person har lagt mycket tid och mycket känsla för att få det så fint som möjligt.

Titta på de här fantastiska skålarna, tillverkade av bambu i Vietnam. Särskilt fina blir de när man vet att de är handlade genom rättvis handel. Bambun har legat i blöt i flera månader innan den skärs i tunna strimlor som sedan flätas till ett grundskelett. Detta beläggs med en lack bestående av lera, harts och stendamm. Sedan placeras ett tunt tyg på som också täcks med lack. Detta upprepas 11 gånger och varje lackskikt måste härdas i ett dygn. Därefter målas föremålet och tillslut poleras det med vax. Snacka om hantverk! Från Vietnam kommer kommer också dessa färgrika skålar gjorda av kokosnötsskal.

Med detta önskas alla en glad, trevlig och rättvis påsk!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *