Okategoriserade

Regnskogen

Vad har nu regnskogen att göra med rättvis handel, måntro? Jo, man kan rädda regnskog på olika sätt: köpa en bit mark, stötta föreningar som vill rädda skogen, påverka politiker o.s.v. Och så kan man köpa produkter som kommer från regnskogen. Rättvisa sådana. Till exempel paranötter från Peru.

Paranötter kommer från höga (upp till 50 m) träd som växer i regnskogen. Nötterna finns i runda, träaktiga kapslar som kan väga upp till 2 kilo. Paranötterna som säljs i Annas Affär skördas av nötsamlare i Peruanska Amazonas som lever utmed floden Madre de Dios i regnskogen. Det betyder att när du köper dessa paranötter hjälper du också till med att bevara skogen i Amazonas. Regnskogen är hela tiden hotad, men kan vi hjälpa människor att vara försörjda genom skogen är chansen att den blir SCN_0003kvar större.

Jag har just tagit hem paranötsolja som kommer från samma företag. Ännu finns den inte i nätbutiken, men om du bor i närheten, d.v.s. nordvästra Stockholm har du möjlighet att köpa den. Du får då skicka ett mail eller ringa.

Nötterna skördas med en gammal metod som gör att den bruna hinnan runt nöten finns kvar. I hinnan finns nyttiga polyfenoler som innehåller antioxidanter. Nötterna innehåller också gott om selen.

Apropå skogar, vi har ju skogar i Sverige som också behöver räddas. Naturarvet är en stiftelse som samlar in pengar för att köpa gammelskogar i landet. Just nu håller köpet av deras 3:e skog på att avslutas. Gå gärna in på deras sida, www.naturarvet.se. Där kan man varje dag ”klicka” för att hjälpa till. Många bäckar små…

6028047-origpic-e347e6 paranötsolja

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *